The Sherwood Forest Visitor Centre, Nottinghamshire

Awards –

  • RICS Awards East Midlands 2019
  • Winner of Tourism and Leisure Category
  • Winner of Community Benefit Category

Sherwood Forest, wanted to provide a new visitor centre which would accommodate the Forest’s 350,000 annual visitors.

The building is a predominantly wooden building, which required entirely exposed services.

This meant that we had to create a design that was conscious of the overall aesthetic; considering both the centre itself as well as the surroundings. It was important, for the client, that the building was also as environmentally friendly as possible.

All of our high-level services had to follow the curvature of the building, particularly the high-level containment which houses the electrical cable.

The roof has a unique, curved shape which means the containment baskets are more prominent and act as feature of the internal space.

Through our thermal modelling services, the building was able to achieve the required ‘B’ energy rating.

As the site is quite tight, we installed air source heat pumps – rather than ground heat pumps – which is just as environmentally friendly but requires much less space and means that the required heating and hot water is available on demand.

The 560m2 gross internal area (GIA) of the building boasts a contemporary reception area, retail space and a double height atrium for the centre’s café with views out over the forest.