Stourbridge College, Stourbridge

The college wanted to transform its appeal to students, by creating a new build frontage, for the Health and Social Care block. Further planned works included a new reception area, teaching facilities and offices for student support services, as well as minor refurbishment of the existing building.

The lighting design had to be both energy efficient and also deliver the architect’s vision for the college’s new entrance and reception area. The M&E design had to extend services from the existing plant room to the new blocks and incorporate the extensive enabling works. This included relocation/diversion from the existing building, which meant that disconnection and reconnection of services would also have to be carried out.

The new extension had to match existing floor levels, which created reduced distribution space.  The MEP services were delivered in BIM to identify the precise nature of the reduced distribution space.

Our lighting design was fully coordinated with the architect’s vision of the college and incorporated the latest LED technology to provide an energy efficient solution. To overcome the challenge regarding the relocation of services, we carried out regular, detailed site surveys of the area.

Students now benefit from a new reception area, as well as meeting spaces, brand new classrooms and a new Centre of Excellence for Early Years, Health and Social Care and IT.